Als je iets koopt, dan ontstaan er over een weer verplichtingen. Jij dient de koopprijs te betalen en dient in ruil daarvoor het product te ontvangen, zo werkt het ook met een auto. Je dient geleverd te krijgen wat je hebt afgesproken en wat je mag verwachten. Wat je mag verwachten van een auto hangt af van zaken zoals het merk, bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en de mededelingen van de verkoper over de auto.

De verkoper van de auto heeft een mededelingsplicht, hetgeen inhoudt dat hij goede informatie dient te verstrekken over de auto. Zelf heb je een onderzoeksplicht, in het kader van deze plicht dien je te onderzoeken of de auto goed is. De omvang van de onderzoeksplicht hangt af van hoe oud de auto is. Hoe ouder de auto is, hoe beter je de auto dient te controleren.

In het geval dat de auto niet goed is, dan heb je een aantal rechten en plichten.

De verkoper dient een goed product conform de koopovereenkomst en hetgeen je had mogen verwachten van de auto af te leveren. Als de auto niet goed is, dan dient de verkoper binnen een redelijke termijn een reparatie uit te voeren of een nieuwe auto te leveren. De verkoper mag de oplossing kiezen, als dit er maar voor zorgt dat het probleem wordt opgelost.

Wenst de verkoper niet mee te werken aan reparatie of een nieuwe auto, dan kan je de koopovereenkomst ontbinden. De auto dient dan teruggegeven te worden en het aankoopbedrag moet teruggestort worden, dit kan minder zijn vanwege het inhouden van een gebruiksvergoeding voor de tijd dat de auto wel is gebruikt.

Als de auto bij een BOVAG dealer is gekocht, dan is er meestal sprake van een garantieperiode van zes maanden. Er is alleen sprake van garantie als de auto is gekocht voor een bedrag dat hoger is dan € 4.500,00 of gekocht is voor meer dan 35 procent van de nieuwprijs.

Inloggen        Aanmelden        Zaak aanmelden

Ahrends

Overige informatie

Onze samenwerkingspartners