Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap leg je je relatie officieel vast. Er ontstaan over en weer rechten en plichten, bijvoorbeeld op het gebied van pensioen, de onderhoudsplicht en de erfenis.

Tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn een aantal verschillen, op de overige vlakken zijn deze vormen vergelijkbaar. Op het gebied van het beëindigen van het huwelijk of partnerschap zijn een aantal zaken anders, zo kan een geregistreerd partnerschap, onder de voorwaarde dat er overeenstemming is tussen de partners en er geen minderjarige kinderen zijn, buiten de rechter om worden ontbonden. Voor de ontbinding van het huwelijk moet je altijd naar de rechter. Een ander verschil is dat er bij het huwelijk het ja-woord moet worden gegeven, bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan ontstaat er automatisch een gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden van beiden echtgenoten samen zijn. Mocht je een eigen vermogen bezitten en je wil dit niet delen in het huwelijk, dan is het aan te raden om te trouwen op grond van huwelijkse voorwaarden. Deze voorwaarden worden opgesteld door een notaris.

Inloggen        Aanmelden        Zaak aanmelden

Ahrends

Overige informatie

Onze samenwerkingspartners